logo
logo

Vad gör en hundfysioterapeut?

hundfysioterapeutEn fysioterapeut arbetar med fysisk terapi – behandling och kallas ofta även för sjukgymnast.

Vi jobbar med rehabilitering som betyder att återgå till tidigare funktion, och att tränas upp för att återanpassas till ett normalt liv. För detta behövs ofta hjälp med behandling, träning och rådgivning. Det finns flera olika metoder för detta och vad man väljer beror på vad det är för typ av besvär eller skada.

Problem med muskler och leder får våra hundar precis som vi människor och kan vara en orsak till t.ex. hälta. Det påverkar även hundens mentala välbefinnande och kan göra att hunden inte beter sig som den brukar i sitt arbete eller får humörförändringar.
Det mentala välbefinnandet kan i sin tur påverka kroppen och ger samma fysiska besvär som hos människor.

Genom att vara med när vi behandlar din hund lär du dig hur du ska träna och behandla din hund för att undvika problem i fortsättningen

Vi jobbar även med friskvård vilket innebär att bygga upp och hålla muskulaturen smidig för att på så sätt få ett bra välbefinnande och minska risken för skador. En smidig och stark muskulatur klarar sig bättre om olyckan ändå skulle vara framme och har lättare att snabbt komma tillbaka till full funktion igen efter en skada.

I poolen tränar vi också hundar som behöver ren aktivering. De får leka med en boll samtidigt som vi bättrar på konditionen. För tex. jakthundar som behöver bygga upp konditionen inför jakten är simning en mycket skonsammare motionsform än långa cykelturer på asfalt som både sliter på tassar och leder.