logo
logo

I poolen som håller måtten 3×7 meter jobbar vi med alla slags hundar både stora och små. Att simma för hunden är bra av många anledningar och som före-byggande friskvård ger det samma resultat som hos människan.

Det kan vara att de behöver hjälp med att komma igång efter en skada, operation eller bygga upp muskulaturen inför en operation. Om hunden ska opereras så förkortas konvalescenstiden (tiden för tillfrisknandet) genom korrekt träning av muskulaturen före och efter ingreppet.

I vattnet tränar man kondition och ger hunden en skonsam motion då man inte belastar lederna. Hundar med tex. höftledsfel kan här jobba upp sina muskler utan att påfrestas av hårda underlag.

HUR GÅR DET TILL?

Vid all rehabilitering och skador är det viktigt att simningen görs i samspråk med er veterinär och en hundfysioterapeut då inte alla skador ska behandlas med simträning. Därför får hunden alltid första gången träffa en hundfysioterapeut innan simträningen börjar där vi kollar hundens fysiska och muskulära tillstånd.

Därefter bekantar vi oss med miljön i simmet. Många hundar kan första gången tycka att kloret i vattnet luktar otäckt men brukar vänja sig ganska fort. Matte eller husse är hela tiden med för att ge hunden trygghet. Alla hundar duschas före och efter badet för att få sand, grus och klor ur pälsen. Vi vänjer oss även vid rampen som är höj och sänkbar och försvinner när hunden väl är i vattnet.

Första gångerna simmar alltid hunden med flytväst för att känna sig trygg i vattnet. Vi jobbar endast i korta intervaller och bygger på träningen successivt efter vad hunden klarar av allt för att undvika stress och överbelastningar. Hunden simmar med eller utan lina, i cirklar, åttor eller längder allt efter vad som passar hunden och den träning som behövs. En del hundar älskar att simma och då är simningen belöning nog, andra behöver lockas med en godbit eller är nöjda med en leksak i mun. En del är extra ängsliga första gångerna och då får gärna matte eller husse vara med i bassängen. Men de flesta brukar tycka det är kul när leksaken kommer fram.

Vila gör vi i famnen på matte, husse eller fysioterapeuten vid bassängkanten för att få en vila där hunden helt slappnar av och inte belastar benen. För ägaren kan första gångerna upplevas som väldigt kort simtid men för hunden är det många nya intryck att ta in och nya muskelgrupper som börjar att arbeta.

Efter simningen är det viktigt att stretcha hunden vilket ingår i priset de första gångerna. Det är därför viktigt att husse eller matte är med och lär sig vilka rörelser vi gör för att sedan kunna fortsätta med detta hemma efter promenaden eller träning. För att nå bästa resultat är att man låter hunden simma regelbundet både vad det gäller rehabilitering och friskvård.

Vi jobbar även med hundar som behöver aktivering –
för man kan ju ha kul i poolen också…
Många hundar älskar vatten –
här kan de simma med en leksak i mun året om!

poolen4

poolen2

poolen3

poolen1