Vilka är vi?
Jag som äger och jobbar i simmet heter Ankie Laúrsen och har haft hund i familjen sedan barnsben. Har jobbat som kursledare inom Brukshundklubben sedan 1998 och har dessutom alltid haft ett stort hundintresse. I dag ägnar jag mig helt åt draghundssporten och tävlar både på barmark och snö med 4-6 hundar.
2003 slutade jag på mitt dåvarande arbete och kände att nu var det rätt tid att få ägna mig åt hund på heltid och började utbildningen till Dipl. Hundfysioterapeut och var klar i december 2005.
Att hundar behöver samma form av eftervård och friskvård som människor är i dag självklart för mig. Men det saknas resurser för våra hundar och därför behövs i allra högsta grad fysioterapeuter som kan hjälpa till att behandla och förebygga muskulära och ledrelaterade besvär.
Min tro och filosofi är att ett samarbete mellan hundägare, fysioterapeut och veterinär kan hjälpa många av våra hundar. Vi vet i dag att muskel och ledrelaterade problem ökar bland hundar och den lever inte i sin naturliga miljö i många fall. Att vara stadshund innebär ofta promenader på asfalt och får sällan springa lös i skog och på stora ytor vilket gör att muskulaturen inte får arbeta på det sätt som den är ämnad för. Ofta hämtas hundarna direkt från en kall bil och utan uppvärmning kör vi igång ett träningspass. Detta slutar tyvärr i många fall med att hunden börjar visa tecken på värk i muskler och leder vilket gör att skaderisken ökar.
Grundstenen för Laúrsen Hundsim är att förebygga och hjälpa hundar som fått problem att tillsammans med sin ägare vilja och förstå nyckeln till ett långt och friskt hundliv med mycket spring i benen!
Meritlista | |
---|---|
Div. Tävlingskurser ÖBHK fr.o.m. 1996- | Utställningsansvarig 1997 |
Tävlingssekreterare SBK 2000 | Special sök SBK 2001 o 2007 |
Handledare SBK 2004 | Dipl. Hundfysioterapeut 2 år 2005 Naturmedicinskt Hälsocenter i Göteborg |
A. Lydnadsinstruktör SBK 2006 | Anatomi – patofysiologi – rehabilitering 2006 Region Djursjukhuset Strömsholm |
Sök Roland Sjösten 2007 | Tävlingspsykologi Nina Svartberg 2007 |
Träningsfysiologi – smärta – rehab ReDog 2007 | Rehabilitering i vatten & vibrationsträning ReDog 2008 |
Anatomi – patofysiologi – klinik- behandling/åtgärd av hundens leder 2010 Veterinär Peder J Haaland, Norwegian School of Veterinary Science/Redog | Tävlingslydnad Nina Svartberg 2010 samt flertalet föreläsningar med olika hundprofiler! |
Tävlar i lydn klass 3 2011 | Praktik 3 dagar ReDog Västerås 2011 jämte Stefan Rosén Specialistkompetens i Rehabilitering |
Klinisk undersökning o behandlingsval ReDog 2011 Artros, TPLO, Rygg, Höftled och arbetshunden | Hundens tillväxt och tillväxtproblem Rehab/pataf 2013 Region Djursjukhuset Strömsholm – Lennart Sjöström |
2013 tävlat Drag på barmark och snö 4-spann och 1-spann på sträckor 5 km-1 mil. NM Samojed Furudal, Skånedraget vår Höör, SM Filipstad, SOC Nybro, Alla Hellgonnadraget Habo, Skånedraget Höst Höör | Laserkurs ReDog vår 2014 Hur fungerar laser och dess effekter! |
Från 2014 tävlat Drag barmark 5,5km -1 mil med flera 1:a placeringar och klarade meriteringar i 4-spann, SM Brons i Mora, SM Guld i Nybro. På snö NM Samojed Furudal 1-3 mil och Hamra med klarade meriteringar. | Laserkurs ReDog höst 2014 Biologisk funktion och Praktisk behandling |
Gått jämte veterinär Freddy Wegelius vid flertalet hältutredningar vid hans besök i simmet. |
Mina hundar
I dag finns 4 vita här hemma och tillsammans tränar och tävlar vi drag, allt från barmark 4-6 km till på snö ca 1-3 mil i 4-6-spannsklass. Hundarna bor inne med oss som de familjemedlemmar de är och hänger med både på skidresor, till stugan för en helg eller segling med båten. Alltid lika entusiastiska bara de får vara tillsammans med matte och husse.
Nala
Är gammeltanten och idag pensionär. Att springa i spannet var det bästa hon visste. Hon kom in vårt liv med buller och bång på ett bananskal ca 3 år gammal och fick flytta in och stanna här på Öland. Hon är den mest speciella och knasiga hund jag någonsin kommer få ha i mitt liv och hon har lärt mig massor pga hennes bakgrund. Älskar allt man hittar på och vill alltid vara med. Att stå i aktern på segelbåten eller bryggan vid stugan och stirra på allt som flyter förbi kan hon göra hur länge som helst lika som att mala i spannet mil efter mil. Foto: Jens Steen-Laursen
Easy
Kommer från White Unicorn´s, Svensk utställningschampion och Svensk Polardraghundschapion och fick ta över som ledarhund i spannet när moster Sheila försvann
en uppgift hon sköter galant. En hund som också står väldigt nära mig. Hon är nya bossen i flocken men även lillans bästa lekkompis. Har stor karisma och vet vad hon vill. Även hon gillar en tur med båten där hon står och kikar på allt som far förbi. I spannet litar jag på henne till 100%.
Vitha
Är vår lilltjej som redan blivit stor, även hon från White Unicorn`s, lillasyster till Easy, är ett riktigt yrväder med massor av energi och helt klart en ny ledarhund. Snäll, vänlig, gullig och jätteglad men hittar hela tiden på en massa upptåg och bus. Jobbar helt underbart i spannet och blev 2022 mamma till 6 underbara valpar varav en naturligtvis stannade här.
Piri
Lika snäll och påhittig som mamma Vitha och även hon älskar allt som händer bara man får hänga med… till stugan, på segelbåten eller springa med en kort runda i spannet. Hon kommer bli minst lika duktig som mamma men vi skyndar långsamt än så länge.
Hundar vi minns är….
Sheila
Sheila gjorde entré i flocken juni 2008 och då var det livat här hemma. Hon fick smaka på agility, sök, lydnad och drag vilket var det hon gillade bäst. Det var Sheila som fick mig att fullt ut att satsa på drag och hon gick som ledarhund i 5 år innan hon hastigt lämnade oss endast 9 år gammal. Hon var den där hunden man bara får en gång i livet och var också den första av mina hundar att få titeln Svensk Polardraghundschampion endast 6 månader innan hon ryktes bort.
Även hon var en glad prick som hittade på så mycket bus det bara går. Var uppflyttad till lydnadsklass Elit och fick testa på lite i söket men då det var brist på träningskompisar så gick vi helt över på att köra drag. Där hann vi med flera meriter på 1 mil och 3 mil på snö samt flera bra resultat på barmark.
Att segla redan vid 9 veckor tog hon med en klackspark.. totalt orädd för allt som slamrar, knakar och brakar på en segelbåt. Att det lutar emellanåt var helt okej då somnar man in så gott det bara går för att köra full rulle när matte och husse hade lagt till vid bryggan. Även hon kommer från Slåboda´s kennel.
Cookie
2001 hämtade vi hem vår andra samojedtik Cookie från Slåboda´s, ett piggt litet yrväder som kom att vara som en valp hela livet. Efter att ha klarat lydnadsklass 2 våren 2009 pensionerades hon från lydnadsträning och fick jobba vidare med sökträning så länge hon själv ville. Draget var nog det hon tyckte var roligast. Att få komma ut i snön som är samojedens rätta miljö och få springa var livets höjdpunkt. Med matte hejandes bakom i skidspåret eller på sparken kunde det gå riktigt fort. Att på sommaren få ta en tur med segelbåten var något hon gillade. Då fläktade det skönt i pälsen och alla nya platser man kom till studerades noggrant.
Valpig var hon ända fram till 15 års ålder men sätta gärna lillasyster på plats om det behövdes. Att hjälpa matte i valp och unghundskurser ävar hon en uppgift hon skötte helt perfekt och verkade gilla.
Aussie
Min första egna hund, Aussie en samojedtik skaffade jag 1996 och det är hon som har gjort att idén om ett hundsim föddes.
Det blir alltid något speciel
lt med sin första egna hund och med tanke på allt vi har gjort tillsammans var det smärtsamt när Aussie vid ca. 6 års ålder började visa att hon hade ont i ett bakben.
Efter något år med flera vändor till veterinär slutade det hela med operation i ett knä med lång konvalescens. Hon tappade i princip hela muskulaturen i bakdelen och ville inte alls använda bakbenet.
Den sommaren var vi ute på långsegling och Aussie började bli allt bättre. När jag kom hem träffade jag veterinären och vi kom fram till att simträning måste vara bästa sättet att få henne att röra på benet.
Så vi började simma vilket gav oss en mycket pigg och glad hund igen. Tyvärr finns inte denna underbara hund hos oss längre då vi blev tvungna att ta farväl den 1 mars 2007 bara några dagar innan hon skulle ha fyllt 11 år.
Aussie hann att bli uppflyttad i Lydnadsklass III och Lägre klass sök, Genomgått Räddningshundsutbildning samt startat i Agility och varit mycket på utställningar. Att ta en tur med segelbåten eller att dra en repa i skidspåret med husse älskade hon.